Μεγάλες οι ωφέλειες της Ηπείρουαπό την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Σε κάθε γεώτρηση θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας!
Επιφυλάξεις και προβληματισμοί από Ηπειρώτες της Αθήνας



• «Οι ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι τεράστιες. Σε κάθε γεώτρηση δημιουργούνται 1.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όπως και η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ηπείρου».
Τα παραπάνω τονίζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης, σε γραπτό μήνυμά του που έστειλε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη στην Αθήνα με θέμα «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο: Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα; Προϋποθέσεις και δεσμεύσεις».




Ο κ. Μανιάτης στην παρέμβασή του, αφού ανέφερε ότι τα έσοδα θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια Ηπείρου για την τοπική ανάπτυξη, διαβεβαίωσε ότι «θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι και απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι και προδιαγραφές, ενώ σε κάθε στάδιο, μέλημά μας είναι να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να
απαντήσουμε στα ερωτήματά τους...

325 εκατ. στην Ήπειρο...
»Ακολουθώντας στην Ήπειρο όπως και σε όλη τη χώρα μια συνολική προσέγγιση στο νέο αναπτυξιακό και αειφορικό μοντέλο που εφαρμόζουμε, προχωράμε και τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό», είπε ο κ. Μανιάτης, αναφέροντας ότι «την περίοδο 2007-2013, διατέθηκαν 190 εκατ. ευρώ για την Ήπειρο από το ΕΣΠΑ. Με τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που υπογράψαμε τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στο περιφερειακό πρόγραμμα της Ηπείρου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 - το λεγόμενο ΣΕΣ, όπως θα ονομάζεται πλέον το ΕΣΠΑ - θα διατεθούν περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και η συνολική δαπάνη, με την εθνική συμμετοχή, θα φτάσει τα 325 εκατ. ευρώ».

Η ημερίδα της ΠΣΕ
Πλούσιος προβληματισμός, γύρω από τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, αναπτύχθηκε στην πρώτη Ημερίδα που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε..
Πρόκειται όντως για κορυφαίο ζήτημα που αγγίζει όχι μόνο τους Ηπειρώτες αλλά και όλους τους Έλληνες. Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΔΣ της ΠΣΕ, επιδιώκει να ενημερώσει τους συμπατριώτες μας για τις διάφορες πτυχές της σύμβασης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, παραθέτοντας τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για τις επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, κομμάτων, των Ο.Τ.Α Ηπείρου, περισσότερα από σαράντα σωματεία μέλη της ΠΣΕ, νέοι φοιτητές και πλήθος κόσμου. 

12 ερωτήματα...
Εκφράζοντας τις αγωνίες των Ηπειρωτών, για τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και ειδικότερα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες και πολιτικούς- που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση- να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε 12 ουσιαστικά ερωτήματα, τονίζοντας ότι για την ΠΣΕ η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, μιας από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, στα πλαίσια όμως της ισόρροπης ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού μας. 
• Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Περικλής Βασιλάκης, ο οποίος- μεταξύ άλλων- τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις «περιβαλλοντικές μελέτες».

Οι βασικές εισηγήσεις
Ακολούθησαν οι βασικές εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων που κατέθεσαν στην ημερίδα τις απόψεις και προτάσεις τους για τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα μίλησαν οι κ.κ. Ηλίας Κονοφάγος (χημικός μηχανικός, Επισκέπτης καθηγητής Πολυτεχνείο Βιέννης), Νίκος Μαρκάτος (πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου), Δημήτρης Καλιαμπάκος (Μεταλλειολόγος, καθηγητής Μεταλλευτικής Ε.Μ.Π.), Παπαδόπουλος Γεράσιμος (μηχανικός μηχανολόγος), σε συμφωνία μεταξύ τους, είτε με ελαφρές αποκλίσεις, είτε και αντιπαραθέσεις, τόνισαν:
«Η χώρα διαθέτει πράγματι και ορυκτό πλούτο ικανό να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία της χώρας και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσης, αλλά υπό προϋποθέσεις...». Τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστος των μελετών, επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών στην τοπική κοινωνία, ενώ ζήτησαν την εγρήγορση της ΠΣΕ και της κοινωνίας στη διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του Εθνικού πλούτου της Ηπείρου και της χώρας.
Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια προβληματισμούς και ανησυχίες.

Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές: Τσουμάνης Δημήτριος (από τη Ν.Δ.), Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μπαλάφας και Χρήστος Μαντάς (από τον ΣΥΡΙΖΑ), Γκόγκας Χρήστος (από το ΠΑΣΟΚ), Δαμαβολίτης Κωστής (από τους ΑΝΕΛ) και Νίκη Φούντα (από τη ΔΗΜΑΡ). Παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ.: Κώστας Καψάλης (Δήμαρχος Πωγωνίου), Χαχούλης Φώτης (αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων), Αντώνης Φούσας (τέως υπουργός), Μερόπη Καλδή (πρώην βουλευτής Πρέβεζας και ευρωβουλευτής), Χασιάκος Χρήστος (πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων), Γιαννούλης Νίκος (πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας), Στέφανος Φούσας (πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας), Τσατσούλης Σωκράτης (πολιτιστική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ), Τσιρώνης Ιωάννης (συντονιστής Οικολόγων Πράσινων).
Share To:

okoytsompolis.gr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours