Ολοκληρώθηκαν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μαλεβίζι



Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν και εφέτος οι εκδηλώσεις των τοπικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος των …
Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014.

Οι εκδηλώσεις με θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου», διοργανώθηκαν από την ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης και τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου. Περιλάμβαναν φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου», ξεναγήσεις στην Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου και στον Αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου, καθώς και Επιστημονική Ημερίδα, με ομιλίες από τον κ. Ιωσήφ Φανουράκη, τον κ. Αντώνη Βασιλάκη, τον κ. Γιώργο Τζωράκη και την κ. Αθανασία Κάντα.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης άνοιξε με τον χαιρετισμό του την επιστημονική ημερίδα στην Τύλισο, λέγοντας: «Με πραγματική χαρά σας υποδεχόμαστε στην Τύλισο. Σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τόπο, δίπλα σε έναν από του σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, όπου οι Υπηρεσίες του Πολιτισμού του Νομού Ηρακλείου, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις φετινές εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές ημέρες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν πραγματικά τιμητική για το Δήμο μας η πρόταση της διοργάνωσης στο Μαλεβίζι των εκδηλώσεων αυτών, οι οποίες αναδεικνύουν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας. Tόσο μέσα από τις ανοικτές ξεναγήσεις στην Αρχαιολογική μας Συλλογή στο Γάζι και στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου, όσο και μέσα από τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Είναι εξάλλου γνωστή η σύνδεση της περιοχής μας με την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στο επίπεδο της ύπαρξης πολλών και σπουδαίων μνημείων, όσο και από τη μέριμνα της δημοτικής αρχής για τη διάσωση και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.
Στο δήμο Μαλεβιζίου, παράλληλα με την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά για την απόκτηση των αναγκαίων υποδομών, που δεν έγιναν όταν έπρεπε, ένας παράλληλος αγώνας δίνεται για την ανάδειξη και διάσωση του πολιτισμού μας.

Με αφετηρία την ολοκλήρωση και ίδρυση της Αρχαιολογικής Συλλογής στο Γάζι που ήταν ένα από τα πρώτα έργα του Δήμου Μαλεβιζίου, προχωρήσαμε στην χάραξη ειδικής πολιτιστικής πολιτικής, που θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη ανάδειξη των κυριότερων μνημείων στους οικισμούς του δήμου. Εκτάσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον αγοράστηκαν, και χρηματοδοτήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες με στόχο τη διάσωση αρχαιολογικών θέσεων, που συχνά κακοπάθαιναν από την καλλιέργεια και τη βόσκηση. Κυρίως όμως, χάρη στο πλούσιο τεχνικό έργο στο Δήμο μας, που έχει καταστήσει ολόκληρο το Μαλεβίζι πραγματικό εργοτάξιο, προέκυψαν δεκάδες νέες και σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, τις οποίες σκοπεύουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες να αναδείξουμε περαιτέρω. Παράλληλα, μελέτες για την ανάδειξη σημαντικών μνημείων του τόπου, από το βενετσιάνικο φρούριο του Παλαικάστρου μέχρι τον πιο ταπεινό νερόμυλο ενός ορεινού οικισμού, κατατίθενται προς έγκριση ή εντάχθηκαν ήδη σε χρηματοδοτικά προγράμματα και θα αρχίσουν σύντομα να υλοποιούνται. Και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό πάντα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του πολιτισμού.

Αγαπητοί φίλοι. Πολλοί από εσάς σήμερα εδώ εκπροσωπείται τις Υπηρεσίες του Πολιτισμού στο Νομό Ηρακλείου. Θέλω να γνωρίζετε πως ο Δήμος Μαλεβιζίου θα είναι πάντα δίπλα σας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Γνωρίζουμε πως αυτό δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση ενός δήμου, καθώς η ευθύνη της προστασίας και ανάδειξη των μνημείων ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Γνωρίζουμε όμως και την ασφυκτική οικονομική πολιτική του κεντρικού κράτους, που οδηγεί στην υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών σας και τις έχει επικίνδυνα αποδυναμώσει.

Γνωρίζουμε επίσης ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο της οικονομικής αλλά και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσης που μας ταλανίζει, πρέπει να στραφούμε και πάλι στις παραδοσιακές αξίες του πολιτισμού και της παιδείας, από τις οποίες είχαμε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτή λοιπόν είναι η φιλοσοφία στο Δήμο μας. Πολύπλευρη οικονομική ανάπτυξη με απέραντο όμως σεβασμό στον πολιτισμό μας. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος έχουμε απόλυτη ανάγκη την συνεργασία με τις Υπηρεσίες σας. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη πολλά στην περιοχή μας στον τομέα του πολιτισμού. Απομένουν όμως -και θέλουμε- να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα. Και οι δύο πλευρές έχουμε τον ίδιο στόχο και αυτός είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου.
Με τη συνεργασία των δύο πλευρών, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούν στο Μαλεβίζι να γίνουν θαύματα. Για τα οφέλη της συμπόρευσης μας στον τομέα του Πολιτισμού είναι νομίζω αρκετά κατατοπιστικό το παράδειγμα της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου. Για το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο η ακούραστη Διευθύντρια τότε της ΚΓ’ ΕΠΚΑ, εκπόνησε μια υποδειγματική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης, και ο Δήμος μας ανέλαβε την επίμονη διεκδίκηση της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, σε Υπουργείο και Περιφέρεια. Και θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία για άλλη μια φορά την Λίνα Μενδώνη και τον Σταύρο Αρναουτάκη, που είχαν την πολιτική βούληση για την ανάδειξη της Τυλίσου και φυσικά την Αθανασία Κάντα για την σπουδαία δουλειά που πραγματοποίησε. Σήμερα το έργο αυτό εκτελείται με τον καλύτερο τρόπο, και σύντομα -συνεπικουρούμενη σε υλικοτεχνικές υποδομές από το Δήμο μας- η ΚΓ ΕΠΚΑ θα παραδώσει στο κοινό έναν από τους ελκυστικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και αντίστοιχα παραδείγματα!

Κλείνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους διοργανωτές των εφετινών εκδηλώσεων και να τους ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησής τους στο Δήμο μας. Να ευχαριστήσω επίσης όλους εσάς που τιμάτε τις εκδηλώσεις με την παρουσία σας και βέβαια τους ομιλητές της σημερινής ημερίδας, που θα φωτίσουν νέα και άγνωστα στοιχεία από το Πολιτισμό του Μαλεβιζίου».

Παρόντες στην επιστημονική ημερίδα ήταν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, ο τ. Δήμαρχος Τυλίσου Σταύρος Χαλκιαδάκης, ο επικεφαλής της δημ. παράταξης Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου Κώστας Καμπιτάκης, στελέχη των αρχαιολογικών υπηρεσιών του Ηρακλείου και πλήθος κόσμου.



Πηγη
Share To:

okoytsompolis.gr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours